Barcelona Salut cedeix un modern desfibril·lador portàtil al municipi de Castell-Platja d’Aro per al seu ús públic

El Dr. Ramon Brugada, cap del Servei de Cardiologia de l’Hospital Josep Trueta i membre fundador de Barcelona Salut, lliura el desfibril·lador a l’alcalde de Castell-Platja d’Aro, Maurici Jiménez, en presència del subdelegat del Govern a Girona, Albert Bramón

 

 • L’alcalde de la localitat, Maurici Jiménez, ha agraït la iniciativa de la Fundació benèfica, emmarcada en el projecte científic “Catalunya, territori cardioprotegit”, i ha posat en valor “les accions i programes que afavoreixen hàbits de vida saludables”
 • En l’acte han participat el subdelegat del Govern a Girona, Albert Bramón, i el Dr. Ramon Brugada, cap del Servei de Cardiologia de l’Hospital Josep Trueta i membre fundador de Barcelona Salut
 • Juntament amb l’Ajuntament i l’Hospital Josep Trueta, i amb la col·laboració de la tecnològica Philips i els laboratoris Avène, Barcelona Salut ha organitzat també una “Jornada de promoció dels hàbits saludables”. Nombrosos veïns s’han acostat durant tot el matí als diferents espais habilitats en el Passeig Marítim per participar en tallers i activitats cardiosaludables

Girona, 7 de setembre de 2019. En el marc del projecte científic “Catalunya, territori cardioprotegit”, la Fundació Barcelona Salut ha fet avui cessió a l’alcalde de Castell-Platja d’Aro, Maurici Jiménez, d’un modern desfibril·lador portàtil d’última generació per a la seva instal·lació en un espai municipal concorregut i accessible als ciutadans.

En l’acte, a més de l’alcalde i altres autoritats locals, han participat el subdelegat del Govern a Girona,  Albert Bramón; el Dr. Ramon Brugada, cap del Servei de Cardiologia de l’Hospital Josep Trueta i membre fundador de Barcelona Salut; el cap de la Comandància de la Guàrdia Civil a Girona, tinent coronel Josep Antoni Esteve Folch; el cap de la Policia Local de Platja d’Aro, David Puertas; i l’inspector Francesc Cardús, responsable de la comissaria de Mossos amb seu en Sant Feliu de Guíxols.

Els veïns i visitants de Castell-Platja d’Aro han tingut l’oportunitat de participar en un curs RCP de reanimació cardiovascular i ús de desfibril·lador. A baix, el dispositiu d´última generació fabricat per la tecnològica Philips que BS ha cedit a la localitat

L’alcalde ha agraït a Barcelona Salut la seva “generosa aportació” al municipi i ha subratllat que “els temes relacionats amb la salut han esdevingut una de les principals preocupacions de la nostra societat” i, per tant, “les administracions i les entitats públiques també hem de tenir un paper i sumar esforços, voluntats i capacitat pressupostària per facilitar les condicions perquè els professionals de la salut desenvolupin la seva tasca en unes condicions de treball i amb uns equipaments òptims”. A més, ha fet una crida a “fer als ciutadans protagonistes de la seva pròpia salut amb accions, programes i iniciatives que afavoreixen els hàbits de vida saludables”.

Dr. Ramon Brugada: “Cada minut és crític”

Per la seva banda, el Dr. Brugada ha destacat que la implicació dels ciutadans és fonamental quan es tracta de salvar a una persona en parada cardiorespiratòria. “Sabem que el SEM i les ambulàncies fan una gran feina però necessiten entre 8 i 10 minuts per a arribar quan es dóna un avís… El projecte que Barcelona Salut va posar en marxa fa uns anys  pretén que qualsevol ciutadà pugui accedir 24 hores al dia a un desfibril·lador situat en lloc públic per tal d’ auxiliar a la persona afectada en els primers minuts”. Ha recordat, en aquest sentit, que “el temps es crític  i que cada minut que passa les possibilitats de salvar una vida es redueixen un 10%”.

El Dr. Brugada pren la paraula durant l’acte de cessió del desfibril·lador, acompanyat per les autoritats polítiques i policials i pel responsable de Philips Medical Cardio, Frederic Martinez (tercer per l’esquerra)

“Aquests desfibril·ladors -ha insistit el cap del Servei de Cardiologia de l’Hospital Josep Trueta- són màquines intel·ligents, que no s’equivoquen mai i que no poden fer cap mal i, en conseqüència, els hem de tenir disponibles a tot arreu, tants com sigui possible, un cada 200 metres en tot el territori”.

Dispositius accessibles i de fàcil maneig

Un percentatge important de les persones afectades per un incident cardiovascular mor a causa de la fibril·lació ventricular abans de poder ser atès a l’hospital, de manera que és vital que els desfibril·ladors portàtils estiguin tan accessibles com sigui possible.

La Fundació Barcelona Salut va impulsar l’any 2014 el projecte científic “Catalunya, territori cardioprotegit”

Quan l’any 2014 la Fundació Barcelona Salut va impulsar la campanya de cardioprotecció d’espais públics i de cessió de desfibril·ladors portàtils va establir tres criteris d’actuació per aconseguir una major efectivitat: l’accessibilitat, la proximitat i el fàcil maneig dels dispositius. Un dels grans avantatges dels Desfibril·ladors Externs Automatitzats (DEA) és que només actuen en cas de necessitat -el dispositiu és qui pren la “decisió” d’efectuar o no la descàrrega elèctrica-, el que permet que qualsevol ciutadà pugui utilitzar-lo sense riscos, fins i tot sense disposar de coneixements sanitaris.

El projecte científic “Catalunya, territori cardioprotegit” de Barcelona Salut compta amb la col·laboració del Departament de Salut de la Generalitat, les administracions locals, el SEM i de diferents col·lectius professionals, entre ells el sector farmacèutic.

“Platges saludables”: una iniciativa que arrenca en l’any 2014

Amb l’objectiu de conscienciar a la població de la importància de la prevenció i la formació en salut per a millorar la qualitat de vida, durant tot el matí també s’ha celebrat en el Passeig Marítim de Castell-Platja d’Aro la “Jornada de promoció dels hàbits saludables”, organitzada per la Fundació, l’Ajuntament i l’Hospital Josep Trueta.

A dalt, l’estand de Philips, on s’han preparat i degustat sucs naturals. En la imatge inferior, una tècnica de Laboratoris Avène fa la prova de la melanina a l’alcalde de Castell-Platja d’Aro

Aquesta jornada lúdic-formativa, emmarcada en el projecte “Platges saludables” que Barcelona Salut duu a terme des de 2014 en diferents localitats del litoral mediterrani, compta amb la col·laboració de la tecnològica Philips i dels laboratoris Avène.

Nombrosos veïns i visitants s’han acostat als diferents espais habilitats per a l’ocasió, com l’estand d’elaboració i degustació de sucs naturals, i han participat en activitats cardiosaludables, entre altres, el curs RCP de reanimació cardiovascular i ús de desfibril·lador. Pel que fa a la prevenció del càncer de pell, s’ha informat a les persones interessades de la importància de protegir-se dels rajos ultraviolats.

D’altra banda, el Grup Especial d’Activitats Subaquàtiques (GEAS) i el Servei Marítim de la Guàrdia Civil -unitats encarregades del rescat i auxili en el medi aquàtic- han instal·lat una carpa informativa on, a més d’exhibir el material utilitzat en els rescats, els comandaments han pogut explicar als ciutadans en què consisteix la seva complexa feina.

El grupo Analiza y la Fundación Barcelona Salut abordarán en octubre las “claves científicas” de la dieta mediterránea

Por segundo año, Barcelona acogerá el próximo 3 de octubre la “Jornada Científica Analiza”, organizada por esta reconocida empresa del sector del Laboratorio Clínico, con la colaboración de Cerba, Asisa y las Fundaciones Barcelona y España Salud. Bajo el título “Dieta mediterránea, claves científicas de una herencia cultural”, la jornada pondrá el acento en las propiedades cardioprotectoras que sobre nuestra salud tienen productos básicos de nuestra cultura gastronómica.

El Dr. Castells es director médico del Hospital Clínic de Barcelona y miembro fundador de Barcelona Salut

El director Médico Nacional de Analiza, Dr. Antonio M. Ballesta, presentará la sesión y el Dr. Bartolomé Beltrán, director de Prevención y SS.MM. Atresmedia, ejercerá de moderador. Abrirá la jornada el Dr. Antoni Castells, director médico del Hospital Clínic de Barcelona, coordinador del Programa de Detección Precoz del Cáncer Colorrectal de Barcelona y miembro fundador de España Salud. A continuación, tomarán la palabra el Dr. Antonio Martínez-Peinado, responsable de Genética Molecular en el Hospital Reina Sofía de Córdoba, y el Dr. Ramón Estruch, del servicio de Medicina Interna del Hospital Clínic de Barcelona.

El acto se celebrará en el Hotel El Palace de Barcelona (Gran Via de Les Corts Catalanes, 668) el jueves 3 de octubre a las 19:00h. Está abierto al público previa inscripción.

 

Barcelona Salut incorpora al seu Comitè Científic a prestigiosos professionals de Medicina Esportiva i Cirurgia Plàstica

El president de Barcelona Salut, Dr. Luis Donoso, es dirigeix als membres del Comitè Científic de la Fundació

 • La cap dels Serveis Mèdics de la Reial Federació Espanyola de Futbol, Dra. Helena Herrero, i el cirurgià plàstic i president de la tecnològica Alma Medical Imaging, Dr. Javier Herrero, s’integren en l’entitat benèfica fundada per metges, científics i investigadors de prestigi internacional
 • La doctora Helena Herrero qualifica de “greu” la situació de la Medicina de l’Esport a Espanya i lamenta que, fins ara, “cap Govern ha entès el valor d’aquesta especialitat”, no només en l’àmbit de les federacions esportives, “sinó en la població general per fomentar la salut, així com prevenir i tractar nombroses malalties cròniques “
 • L’experta en Medicina del Futbol explica que 300 milions de persones practiquen aquest esport a tot el món i cada mes, segons les estadístiques de FIFA, es produeix una aturada cardiorespiratòria
 • “Els cirurgians plàstics treballem amb patologies, no amb tonteries”, assenyala el doctor Javier Herrero, que denuncia que alguns professionals del sector han contribuït a banalitzar aquesta especialitat mèdica

Barcelona, 17 de juliol de 2019. La Fundació Barcelona Salut ha incorporat al seu Comitè Científic a la doctora Helena Herrero, cap dels Serveis Mèdics de la Reial Federació Espanyola de Futbol, ​​i al doctor Javier Herrero, expert cirurgià plàstic i president de la tecnològica Alma Medical Imaging. L’entitat benèfica, que promou projectes científics i de divulgació dirigits a fomentar entre la població hàbits de vida saludables, reforça així les seves àrees de Medicina de l’Esport i Cirurgia Plàstica, dues especialitats mèdiques essencials en la societat actual.

Presidida pel doctor Luis Donoso, director del Centre de Diagnòstic per la Imatge de l’Hospital Clínic de Barcelona i president de la International Society of Radiology, la Fundació Barcelona Salut integra una cinquantena de metges, científics i investigadors de prestigi internacional que coincideixen en la necessitat de compartir amb la societat els coneixements científics per, a través de la formació i la prevenció, reduir la incidència de les malalties més freqüents.

Combatre les morts sobtades i les commocions cerebrals

En el seu discurs d’ingrés com a membre del Comitè Científic, la doctora Helena Herrero ha qualificat de “greu” la situació de la Medicina de l’Esport a Espanya i ha lamentat que, fins ara, “cap Govern ha entès el valor que té aquesta especialitat”, no només en l’àmbit de les federacions esportives, “sinó en la població general per fomentar la salut, així com prevenir i tractar nombroses malalties cròniques”.

La doctora Helena Herrero, en un moment de la seva intervenció davant els membres fundadors de Barcelona Salut

En l’actualitat, recorda, els metges no poden especialitzar-se en Medicina de l’Esport a Espanya i són els clubs, juntament amb altres institucions de caràcter privat, federacions i hospitals, els que, a l’espera que el Ministeri de Sanitat es decideixi a donar un pas endavant, “intenten suplir les mancances”.

Especialitzada en Medicina del Futbol, ​​la doctora Herrero ha exposat davant els membres del Comitè Científic fins a quin punt les pautes establertes pels equips mèdics han canviat la manera d’entendre la pràctica d’aquest esport: “Abans, el futbol es basava en el punt d’honor i la força, de manera que el metge es limitava a curar les lesions que es produïen; ara fem un treball previ de preparació física, de valoració biomèdica de l’entrenament i cuidem tots els aspectes perquè, sempre buscant el màxim rendiment del jugador, sigui la prevenció de lesions el principal objectiu”.

La Reial Federació Espanyola de Futbol assumeix la pràctica de reconeixements mèdics previs a la competició com a requisit imprescindible i obligatori per a l’obtenció de la llicència federativa i, en paraules de la doctora Herrero, “fa un gran esforç per a la implantació d’un electrocardiograma basal als seus federats, especialment de futbol base, als quals atén a través de la Mutualitat de Futbolistes”.

La responsable dels Serveis Mèdics de la Federació confessa que tant ella com l’equip de professionals mèdics que dirigeix ​​lliuren una batalla sense quarter perquè tots els camps de futbol tinguin un desfibril·lador automàtic. En una versió lliure del clàssic “sense pilota no hi ha partit”, Helena Herrero defensa que “sense desfibril·lador no hi ha partit”.

“Hem aconseguit molt, però fins que no aconseguim tenir cardioprotegits tots els terrenys on es juga futbol base, no estarem satisfets”, sentencia. I és que les estadístiques parlen per si soles: 300 milions de persones juguen a futbol a tot el món i cada mes es produeix una aturada cardiorespiratòria en aquest entorn.

Helena Herrero combat també les males pràctiques causants de commocions cerebrals en el món del futbol. Les federacions internacionals, UEFA i FIFA ho estan liderant des del punt de vista de la prevenció i tractament de les mateixes i aquest coneixement es trasllada a les associacions nacionals. Les commocions cerebrals no només es donen en futbol americà o en rugbi ja que, segons recalca, el futbol és un esport de contacte i també es dóna aquest tipus de lesions, que són potencialment greus si no es valoren i tracten adequadament. Critica, en aquest sentit, que en els entrenaments infantils se segueixi practicant la rematada de cap, que pot tenir “conseqüències fatals”.

L’autoimatge dels pacients en la Cirurgia Plàstica

Durant el seu torn d’intervenció, el prestigiós cirurgià plàstic Javier Herrero ha defensat davant els membres del Comitè Científic la importància d’aquesta especialitat dins de la medicina. “Treballem amb persones normals, que tenen problemes normals i busquen solucions normals”, sosté.

El doctor Javier Herrero ha defensat la importància de la cirurgia plàstica dins de la medicina

El reconeixement d’aquesta “normalitat” és el que reivindica per la seva especialitat mèdica. Els cirurgians plàstics, subratlla, “treballem amb patologies, no amb tonteries”. Per això, censura que alguns professionals del seu sector hagin contribuït a trivialitzar aquesta especialitat i s’ha compromès a perseverar, des de la Fundació Barcelona Salut, per a “desbanalitzar” la tasca dels cirurgians plàstics, que treballen amb un material íntim i delicat: la autoimatge dels seus pacients.

El president d’Alma Medical Imaging, empresa referent en el mercat de la generació d’eines per al tractament de la imatge mèdica digital DICOM, ha destacat “l’extraordinària aportació” de la intel·ligència artificial en el camp de la salut. En la seva opinió, “el gran canvi en la medicina serà la incorporació de la tecnologia en la imatge radiològica”. “La radiologia -conclou- s’ha convertit en el centre de l’hospital”.

Informes dels doctors Antoni Castells i Francisco Carmona

D’altra banda, els membres fundadors Dr. Antoni Castells, director Mèdic, i Dr. Francisco Carmona, cap de Ginecologia, ambdós de l’Hospital Clínic de Barcelona, han presentat informes sobre els programes de detecció precoç del càncer de còlon i càncer de cèrvix, respectivament. Tots dos han coincidit en la necessitat de conscienciar la població perquè participin en aquests programes de cribratge, que permeten reduir notablement les xifres de mortalitat.

El Reial Club de Tennis Barcelona-1899 s’incorpora a la Fundació Barcelona Salut

El Dr. Luis Donoso (al centre) i el Dr. Jordi Cambra signen el conveni de col·laboració, acompanyats pel Dr. Jordi Costa

 • És el primer club esportiu que forma part de l’entitat mèdica especialitzada en projectes de salut pública  

Barcelona, 12 de juliol de 2019. La Fundació Barcelona Salut ha incorporat al seu Consell Econòmic com a membre col·laborador al Reial Club de Tennis Barcelona-1899, principal entitat poliesportiva de la capital catalana i bressol dels grans tennistes espanyols. Els presidents de les dues institucions, Dr. Luis Donoso i Dr. Jordi Cambra, respectivament, han subscrit un conveni de col·laboració pel qual s’estableixen una sèrie d’iniciatives de caràcter sanitari de les quals podran beneficiar-se els socis d’un Club que atresora un palmarès llegendari. Ha rubricat també l’acord el Dr. Josep Costa, vocal de Sanitat de la junta directiva de l’entitat esportiva.

Revisió mèdica i electrocardiograma als nens

En virtut d’aquest acord, la Fundació Barcelona Salut participarà activament en els programes preventius dirigits a tenir cura de la salut cardiovascular dels menors que practiquen diferents disciplines esportives a les escoles del RCTB-1899. A més d’una completa revisió mèdica, es realitzarà un electrocardiograma als nens i adolescents a fi de valorar possibles cardiopaties no detectades amb anterioritat, que podrien desembocar en episodis cardíacs.

Tanmateix, Barcelona Salut coordinarà un cicle de conferències sobre cardiologia, oncologia, nutrició i altres disciplines mèdiques que són d’interès per als socis del Club.

Integrada per reconeguts metges, científics i investigadors de totes les especialitats, la Fundació Barcelona Salut impulsa la investigació, l’educació i la promoció d’hàbits de vida saludables amb un fi últim: reduir la incidència de les malalties més freqüents en la societat actual. A més del Comitè Científic, l’entitat compta amb el suport d’un Consell Econòmic del qual formen part destacades empreses i organitzacions que subscriuen aquests objectius fundacionals.

Parets del Vallès cardioprotege su mercado central con un desfibrilador portátil cedido por la Fundación Barcelona Salut

Como es práctica habitual, tras el acto de cesión del desfibrilador se ha realizado un taller informativo sobre Soporte Vital Básico y uso de desfibrilador

 • Ya son 40 los municipios de la provincia que se han adherido a la campaña “Mercados de Barcelona cardioprotegidos”, que forma parte del proyecto científico “Barcelona, territorio cardioprotegido”, impulsado por la entidad benéfica con el apoyo de la Obra Social “la Caixa”

3 de julio de 2019. El mercado central de Parets del Vallès forma ya parte de la extensa red de instalaciones de estas características que disponen de un desfibrilador portátil de última generación cedido por la Fundació Barcelona Salut en el marco de la campaña “Mercados de Barcelona cardioprotegidos”. En este caso se trata del central de Parets, único de carácter permanente que existe en esta localidad. Este dispositivo se ha ubicado en el hall de entrada en un lugar de máxima visibilidad y accesibilidad a fin de que cualquier ciudadano pueda utilizarlo en caso de producirse una emergencia cardíaca, tanto en las instalaciones comerciales del interior del mercado como en los alrededores.

El dispositivo se ha instalado en el hall de entrada, en un lugar de máxima visibilidad y accesibilidad

Tras el acto de cesión de este moderno desfibrilador, responsables de la Fundació Barcelona Salut, acompañados de representantes de la Obra Social “la Caixa”, han realizado un taller informativo sobre Soporte Vital Básico (SVB) y uso de desfibrilador al que han asistido comerciantes, personal del mercado y público en general.

El programa de cardioprotección de este tipo de instalaciones forma parte del proyecto científico “Barcelona, territorio cardioprotegido”, que la Fundación impulsó hace tres años en la capital catalana -con el apoyo de la Obra Social “la Caixa” y Philips- con el objetivo de convertir en espacios seguros lugares especialmente concurridos de la ciudad, como mercados, farmacias, estaciones de Metro, instalaciones deportivas o dependencias policiales.

En 2018, Barcelona Salut llegó a un acuerdo con la Diputación de Barcelona para extender la cardioprotección a todos los mercados municipales de la provincia, en una iniciativa que cuenta con la colaboración de las administraciones locales, el Departament de Salut de la Generalitat, el SEM y diferentes colectivos profesionales, como el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i l’Associació de Farmàcies de Barcelona.

Hasta el momento, la Fundació ha colaborado con 40 ayuntamientos de la provincia y ya se han instalado 80 desfibriladores en los mercados municipales de localidades como L’Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Sant Boi, Sant Joan Despí, Arenys de Mar, Malgrat de Mar, Sant Andreu de la Barca, Granollers, Badia del Vallès, Sant Cugat del Vallès, Sabadell, Sitges, Sant Pere de Ribes o Vilafranca del Penedès.

Muertes por enfermedad cardiovascular en Cataluña

En Cataluña, una de cada cuatro personas muere a causa de una enfermedad cardiovascular. La muerte súbita, que puede afectar a todo el mundo y a cualquier edad, teniendo especial incidencia en la mujer, causa cada año más de 3.000 muertes en Cataluña. Una cifra diecinueve veces superior a las muertes producidas por accidente de circulación.

Un porcentaje importante de las personas afectadas por un incidente cardiovascular fallece a causa de la fibrilación ventricular antes de poder ser atendido en el hospital, de modo que es vital que los desfibriladores portátiles se encuentren tan accesibles como sea posible. Una de las grandes ventajas de los Desfibriladores Externos Automatizados (DEA) es que sólo actúan en caso de necesidad -el dispositivo es quien toma la “decisión” de efectuar o no la descarga eléctrica-, lo que permite que cualquier ciudadano pueda utilizarlo sin riesgos aun sin disponer de conocimientos sanitarios.

Les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort laboral

 • En 2018 es van produir 598 accidents fatals en el treball, dels quals 235 van estar relacionats amb infarts i vessaments cerebrals

30 de juny de 2019. Les malalties cardiovasculars constitueixen la principal causa de mort a tot el món, una tendència que també es produeix a casa nostra. És més, quatre dels factors de risc cardiovascular més destacats continuen en augment any rere any, arribant al seu punt més alt en el 2017 (últimes dades vigents de l’Enquesta Nacional de Salut). En concret, la hipertensió arterial, que afecta el 19,8% de la població, el colesterol elevat (17,9%), l’obesitat (17,4%) i la diabetis (7,8).

En l’àmbit laboral, a Espanya es van registrar 598 accidents mortals el 2018, segons les dades de Ia Asociación de Mutuas de Accidentes de Trabajo (AMAT). De tots ells, 235 van estar relacionats amb infarts i vessaments cerebrals, el que situa a les patologies cardiovasculars com la primera causa de defunció en accidents laborals al nostre país amb el 39,5% del total, amb un increment de 5,2% respecte l’any anterior.

De fet, els experts han constatat que afeccions cardiovasculars severes, com infarts, angines de pit o morts sobtades, són les patologies que es produeixen des que una persona s’aixeca fins al migdia, el que situa l’entorn laboral com l’espai en el qual es dóna un major risc potencial perquè es produeixin aquest tipus de malalties.

Segons dades de les mútues, l’any passat més de 6.500 persones van patir un infart agut de miocardi, 6.400 van patir algun tipus de disrítmia i més de 6.300 van tenir algun problema d’hipertensió, seguides per les angines de pit i les embòlies o trombosis venoses, amb 2.036 i 1.460 casos, respectivament.

Un desfibril·lador portàtil instal·lat per Barcelona Salut al Mercat dels Encants aconsegueix estabilitzar una persona en aturada cardiorespiratòria fins l’arribada del SEM

 

Vista del Mercat dels Encants, a l’entorn de Glòries, a Barcelona

 • La Fundació ha col·locat aquests dispositius en llocs estratègics i molt concorreguts de la ciutat -mercats, estacions de metro, farmàcies, instal·lacions esportives o dependències policials- al marc del projecte científic “Barcelona, ciutat cardioprotegida”

14 de juny de 2019. Un home de 88 anys en parada cardiorespiratòria ha pogut ser estabilitzat aquest matí fins l’arribada del SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques), després que un vigilant de seguretat decidís fer ús del desfibril·lador portàtil automàtic instal·lat al Mercat dels Encants per la Fundació Barcelona Salut, al marc del projecte científic “Barcelona, ​​ciutat cardioprotegida”. Després de l’arribada del SEM, els serveis mèdics s’han fet càrrec de la situació i han evacuat la víctima a l’Hospital de Sant Pau.

En els últims quatre anys, més de trenta persones han pogut ser “recuperades” a Barcelona gràcies a l’ús d’aquests dispositius. Els desfibril·ladors automàtics d’última generació instal·lats per Barcelona Salut en llocs estratègics i especialment concorreguts de la capital catalana -mercats municipals, farmàcies, estacions de metro, instal·lacions esportives o dependències policials- només actuen en cas de necessitat, el que permet la seva utilització sense riscos per part de qualsevol persona encara que no tingui coneixements sanitaris. És l’aparell qui pren la “decisió” d’efectuar o no la descàrrega elèctrica després de realitzar una revisió prèvia.

Accesibilitat i proximitat

Hi ha un marge de deu minuts per intentar salvar la vida d’una persona amb fibril·lació ventricular; per això, és vital que els desfibril·ladors automàtics estiguin tan accessibles com sigui possible. Barcelona és l’única ciutat europea que actualment té cardioprotegits tots els seus mercats municipals. Per aquestes instal·lacions transiten 65 milions de persones cada any.

Tots els mercats municipals de Barcelona disposen de desfibril·ladors automàtics instal·lats per Barcelona Salut

El doctor Lluís Donoso, president de la Fundació Barcelona Salut, recorda que la malaltia cardiovascular persisteix com la principal causa de mort a Europa, amb més de quatre milions de morts a l’any, i té major incidència en dones. Segons les últimes dades disponibles (2017), la malaltia cardiovascular va ser la responsable de més de 130.000 defuncions a Espanya, de les quals gairebé 23.000 es van produir a Catalunya. La mort sobtada, a més, pot afectar qualsevol persona, a qualsevol edat.

Suport de l’Obra Social “la Caixa”

El projecte científic “Barcelona, ciutat cardioprotegida” compta amb el suport de l’Obra Social “la Caixa”, la col·laboració de Philips (un dels primers proveïdors mundials de tecnologia sanitària), i amb la implicació de l’administració local, el Departament de Salut de la Generalitat, el SEM i diferents col·lectius professionals, entre ells el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i l’Associació de Farmàcies de Barcelona.

Barcelona Salut, institució privada sense ànim de lucre, és una fundació constituïda amb la finalitat de millorar la prevenció en l’àmbit de la salut a través de la promoció d’hàbits de vida saludables. Compta amb un Comitè Científic integrat per reconeguts metges, científics i investigadors i amb un Consell Econòmic del qual formen part destacades empreses i organitzacions que subscriuen i donen suport els objectius de l’entitat.

La Setmana del cor de Gicor surt al carrer per conscienciar

30 de maig de 2019. La XXIII Setmana del Cor de l’Associació Gironina de Prevenció i Ajuda a les Malalties del Cor, Gicor, va sortir el passat cap de setmana al carrer amb taules informatives a Girona per conscienciar la població dels factors de risc de les malalties cardiovasculars i la importància dels hàbits de salut.

Així, integrants de Gicor, estudiants de la Universitat de Girona i l’EUSES i professionals de l’IAS informaven la gent del càlcul de risc coronari, de com fer servir un desfibril·lador o fer reanimació cardiopulmonar i dels beneficis de la rehabilitació cardíaca.

La Fundació Barcelona Salut se suma a aquesta iniciativa que té previst portar-la a la ciutat de Barcelona durant el primer semestre del proper any.

Los 4 edades del corazón

1. A los 20. Hay un pequeño porcentaje de jóvenes con problemas cardiovasculares hereditarios. La mayor parte de las muertes súbitas inexplicadas en edades tempranas se deben a cardiopatías de origen genético. A las menores de 35 años se les recomienda tener una historia clínica que incluya un examen del aparato circulatorio y un electrocardiograma. Si se practica deporte, se recomienda realizar una prueba de esfuerzo y para descartar problemas.

2. A los 45. La mujer comienza a sufrir cambios hormonales y los controles de colesterol e hipertensión deben ser más exhaustivos. Conviene realizar una prueba de esfuerzo o ergometría cada dos años y una ecografía doppler carotídea, cada cuatro años en la premenopausia y cada dos en la posmenopausia. Una radiografía de tórax cada dos años para las no fumadoras y anual para las fumadoras (y a esta edad es crucial dejar este hábito, que dispara los riesgos).

3. A partir de los 50. Pasada la menopausia, se pierde la protección de los estrógenos y se va igualando progresivamente al varón en riesgo cardiovascular. Es necesario un control estricto de los factores de riesgo mediante analíticas (colesterol, glucemia, triglicéridos), revisión cardiológica completa con prueba de esfuerzo y ecocardiograma. También se recomienda un EcoDoppler de TSA, para ver el estado de arterias vertebrales y carótidas.

4. Después de los 60. Resulta aconsejable realizar analítica completa, pruebas cardíacas y eco Doppler TSA. A partir de una edad avanzada, también se recomienda realizar un TAC craneal, que servirá como estudio básico de tipo neurológico para descartar patologías vasculares cerebrales, atrofia o problemas degenerativos de diferente clase. Mediante un test mental básico, se valorará también la existencia de problemas de memoria.

Redacción S Y M.

La Fundació Barcelona Salut cedeix un electrocardiògraf portàtil a la delegació del Ministeri de Defensa a Catalunya

 

El coronel Castuera i el doctor Lluís Donoso signen l’acord de cessió de l’electrocardiògraf

 • Permetrà realitzar els controls cardiovasculars al personal reservista

29 de maig de 2019. La Fundació Barcelona Salut ha cedit a la Delegació del Ministeri de Defensa a Catalunya un modern electrocardiògraf portàtil que permetrà agilitzar els controls cardíacs que es realitzen periòdicament al personal reservista per detectar de forma precoç malalties clínicament asimptomàtiques. El president de Barcelona Salut, Dr. Lluís Donoso, va lliurar el dispositiu al coronel Luis Castuera, delegat de Defensa a Catalunya, en el transcurs d’un acte celebrat a la caserna del Bruc.

El Dr. Donoso va recordar, en el transcurs de la recepció, que la malaltia cardiovascular es manté com la principal causa de mort en el continent europeu, amb més de quatre milions de morts l’any. Ha precisat, a més, que té més incidència en dones. Segons les últimes dades disponibles, corresponents a l’any 2017, la malaltia cardiovascular va ser responsable de 23.000 defuncions a Catalunya. Amb aquestes xifres, “és fàcil coincidir en la necessitat de la prevenció”, ha subratllat el president de Barcelona Salut. “Des de la nostra fundació promovem la necessitat de realitzar electrocardiogrames a nens i joves com a pas previ a la pràctica esportiva, especialment per prevenir els casos de mort sobtada”, va explicar. De fet, fruit d’aquesta campanya s’han detectat múltiples afeccions que no eren conegudes en l’entorn familiar del menor.

El delegat de Defensa va agrair a Barcelona Salut el seu compromís amb el Ministeri i ha recalcat que l’electrocardiògraf portàtil facilitarà i agilitzarà els controls de salut que l’Exèrcit realitza periòdicament als reservistes.

A l’acte també van participar diversos membres del Consell Econòmic de Barcelona Salut –José Manuel Basáñez, Ramon Casanovas i Jordi Aparicio-, així com integrants destacats del Comitè Mèdic, entre ells, el vicepresident de FBS, Dr. Francisco Carmona.

Barcelona Salut impulsa nombroses activitats per promoure els hàbits de vida saludables i conscienciar de la importància de la prevenció. Des de fa anys, l’associació ve instal·lant desfibril·ladors portàtils d’última generació en emplaçaments tan concorreguts com estacions de Metro, farmàcies, mercats municipals, escoles bressol, instal·lacions esportives o dependències policials. Més de trenta persones amb risc vital imminent han salvat la vida gràcies a aquests aparells.

El coronel Castuera i el Dr. Donoso, amb l’electrocardiògraf cedit

 

L’aparell queda sota supervisió de l’equip mèdic

 

Página 1 de 22

© 2014 Fundación Barcelona Salud

Aviso Legal · Política de Privacidad · Política de cookies