D’esquerra a dreta, Núria Bosch, vicepresidenta del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona; Xavier Farrés, director d’Operacions d’Uriach; Oriol Lozano, alcalde de Palau-solità i Plegamans, i Dr. Lluís Asmarats, vicepresident de la Fundació Barcelona Salut

  • En una iniciativa impulsada per l’Ajuntament, la Fundació Barcelona Salut i el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, amb la col·laboració d’Uriach

Palau-solità i Plegamans, 5 de febrer de 2020.- Les farmàcies de Palau-solità i Plegamans incorporen desfibril·ladors portàtils de darrera generació en el marc del projecte científic  “Catalunya, territori cardioprotegit”. Palau-solità i Plegamans es converteix així en la quarta  ciutat de Catalunya -després de Badalona, Reus i El Masnou- amb totes les seves farmàcies cardioprotegides, en una iniciativa impulsada per l’Ajuntament de la localitat, la Fundació Barcelona Salut, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, i que compta amb la col·laboració de la companyia Uriach, farmacèutica  catalana  que té  la seu social en aquest municipi.

L’alcalde de la localitat, Oriol Lozano (a la dreta) ha presidit l’acte oficial de cessió dels dispositius al Saló de Plens de l’Ajuntament

A partir d’avui, les cinc farmàcies de Palau-solità i Plegamans compten amb un modern desfibril·lador portàtil a disposició de qualsevol persona perquè el pugui fer servir davant d’un episodi cardiovascular sobrevingut.

Un representant de la Fundació Barcelona Salut explica com fer les maniobres de Suport Vital Bàsic

L’acte de cessió dels aparells, celebrat al Saló de Plens de l’Ajuntament, ha estat presidit per l’alcalde,  Oriol Lozano,  acompanyat pel doctor Lluís Asmarats, vicepresident de la Fundació Barcelona Salut (entitat impulsora de l’acte), Xavier Farrés, director d’Operacions d’Uriach, i Núria Bosch, vicepresidenta del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona.

Proximitat i accessibilitat de les farmàcies, factors clau

La mort sobtada cardíaca, que a Catalunya va provocar més de 3.000 defuncions en 2019, pot afectar a qualsevol persona i de manera imprevista. La primera hora des de l’aparició dels símptomes ve precedida per la pèrdua brusca de consciència. Es disposen d’un màxim de 10 minuts per actuar i intentar salvar la vida de la persona i d’aquí la importància vital que el desfibril·lador es trobi tan accessible com sigui possible. La mort sobtada multiplica per 16 les defuncions a conseqüència dels accidents de trànsit.

El desfibril·lador automàtic és un dispositiu que només actua en cas de necessitat i pot ser utilitzat per qualsevol persona, tot i que no disposi dels elementals coneixements sanitaris, doncs actua només en cas de fibril·lació ventricular.

Amb quatre milions de defuncions cada any a Europa, la malaltia cardiovascular persisteix com la principal causa de mort al continent i el seu impacte és encara major en les dones (54%) que als homes (46%).  Al  2018, la malaltia cardiovascular va causar 124.197 defuncions a Espanya i 21.034 a Catalunya. En el món, aquesta patologia causa el 28,5% de la mortalitat total (56 milions), seguida de les morts a causa de càncer (26.3%) i de les malalties del sistema respiratori (12,6%).

Barcelona Salut, amb la promoció dels hàbits de vida saludable

Barcelona Salut és una entitat benèfica de finalitats científiques impulsada per 55 reputats metges e investigadors. Els seus objectius son la prevenció, la promoció dels hàbits de vida saludable i el millor coneixement de la salut per part de la ciutadania. Entre els seus principals projectes científics figura “Catalunya, territori cardioprotegit”, iniciat en el 2014 amb la voluntat de aconseguir que Catalunya es situï com la primera comunitat d’Europa íntegrament cardioprotegida. Barcelona Salut ha instal·lat desfibril·ladors de nova generació a mes de 250 farmàcies, mercats municipals, estacions de metro, instal·lacions culturals i esportives, etc. Aquest projecte, que es va posar en marxa a Girona, ha aconseguit salvar en els últims anys un total de 98 vides a Catalunya.

Uriach, una empresa amb 180 anys d’història al sector farmacèutic

Uriach és una companyia farmacèutica familiar dedicada a millorar la salut, la qualitat de vida i el benestar de les persones en tot el món. L’empresa està constituïda per dues àrees de negoci principals: Consumer Health (productes OTC i Natural Care) i Business to Business (que inclou NCE’s, Generics y Contract Manufacturing). Amb presència a Espanya, Itàlia i Portugal, es troba en plena expansió internacional venent els seus productes a mes de 70 països.

Nascuda al 1838, des de la seva fundació, l’empresa ha mantingut un model de negoci sostenible i rentable. Uriach està actualment formada per 800 professionals i dos centres productius ubicats a la província de Barcelona. Aquests centres es dediquen a la fabricació química i farmacèutica, tant pròpia com per a tercers. El passat 2018 va facturar 196 milions d’euros, dels quals el 60% fora del mercat nacional.