D’esquerra a dreta, el doctor Gonçal Lloveras, membre fundador de Barcelona Salut, l’alcaldessa d’Arenys de Mar, Annabel Moreno, i el representant de l’Obra Social “la Caixa”, Víctor Arbós, durant l’acte de cessió del desfibril·lador al Mercat municipal

  • Són ja més de 50 els mercats de la província adherits al projecte “Mercats de Barcelona Cardioprotegits”, impulsat per l’entitat benèfica amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”

El Mercat Municipal d’Arenys de Mar -que compta amb 89 parades i una superfície de 1.404 metres quadrats- i el de Premià de Mar -amb una superfície comercial d’uns 1.043 metres quadrats i 68 parades-, ja disposen de moderns desfibril·ladors d’última generació que permetran atendre episodis cardíacs sobrevinguts tant en aquestes dependències com als voltants. La instal·lació d’aquests dispositius s’emmarca en el projecte “Mercats de Barcelona Cardioprotegits”, impulsat per la Fundació Barcelona Salut, amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”.

L’alcaldessa d’Arenys de Mar, Annabel Moreno, i l’alcalde de Premià de Mar, Miguel Ángel Méndez, van presidir els respectius actes oficials de lliurament dels dispositius, amb representants de la Fundació Barcelona Salut i de l’Obra Social “la Caixa”.

L’alcalde de Premià de Mar, Miguel Ángel Méndez (a l’esquerra), observa el funcionament del desfibril·lador durant la demostració pràctica realitzada per l’expert de Barcelona Salut

Amb l’adhesió d’aquestes dues localitats al projecte, ja són més de 50 els mercats de la província de Barcelona que compten amb desfibril·ladors automàtics a l’abast dels veïns i comerciants. En total, formen part d’aquesta xarxa gairebé un centenar de dispositius que donen seguretat a unes instal·lacions per les quals transiten 65 milions de persones a l’any. Localitats com L’Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Sant Boi, Badalona, Sant Joan Despí, Malgrat de Mar, Sant Andreu de la Barca, Granollers, Badia del Vallès, Sant Cugat del Vallès, Sabadell, Sitges, Sant Pere de Ribes, Vilafranca del Penedès, El Masnou o Palau-solità i Plegamans,  formen part del projecte.

Imatge del dispositiu instal·lat al Mercat d’Arenys

Proximitat i accessibilitat, factors claus

El desfibril·lador automàtic és un dispositiu de fàcil utilització que només actua en cas de necessitat i que pot ser aplicat per qualsevol persona tot i que no tingui coneixements sanitaris. Aquesta iniciativa de salut pública ha estat impulsada per la Fundació Barcelona Salut (FBS), entitat sense ànim de lucre, integrada per una cinquantena de reputats metges i investigadors. La Fundació realitza diferents projectes en l’àmbit de la recerca i de la divulgació amb l’objectiu de promoure els hàbits de vida saludables i un major coneixement de la salut entre els ciutadans.

A Catalunya, una de cada quatre persones mor a causa d’una malaltia del cor. Poden afectar tothom, tan homes com dones, i a qualsevol edat: des de nadons fins a gent gran. Les malalties del cor són la primera causa d’ingrés hospitalari i fan perdre molta qualitat de vida a les persones que en són víctimes. La mort sobtada causa cada any més de 3.000 morts a Catalunya, dinou vegades superiors a les produïdes per accident de circulació.