Vista del Mercat dels Encants, a l’entorn de Glòries, a Barcelona

  • La Fundació ha col·locat aquests dispositius en llocs estratègics i molt concorreguts de la ciutat -mercats, estacions de metro, farmàcies, instal·lacions esportives o dependències policials- al marc del projecte científic “Barcelona, ciutat cardioprotegida”

14 de juny de 2019. Un home de 88 anys en parada cardiorespiratòria ha pogut ser estabilitzat aquest matí fins l’arribada del SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques), després que un vigilant de seguretat decidís fer ús del desfibril·lador portàtil automàtic instal·lat al Mercat dels Encants per la Fundació Barcelona Salut, al marc del projecte científic “Barcelona, ​​ciutat cardioprotegida”. Després de l’arribada del SEM, els serveis mèdics s’han fet càrrec de la situació i han evacuat la víctima a l’Hospital de Sant Pau.

En els últims quatre anys, més de trenta persones han pogut ser “recuperades” a Barcelona gràcies a l’ús d’aquests dispositius. Els desfibril·ladors automàtics d’última generació instal·lats per Barcelona Salut en llocs estratègics i especialment concorreguts de la capital catalana -mercats municipals, farmàcies, estacions de metro, instal·lacions esportives o dependències policials- només actuen en cas de necessitat, el que permet la seva utilització sense riscos per part de qualsevol persona encara que no tingui coneixements sanitaris. És l’aparell qui pren la “decisió” d’efectuar o no la descàrrega elèctrica després de realitzar una revisió prèvia.

Accesibilitat i proximitat

Hi ha un marge de deu minuts per intentar salvar la vida d’una persona amb fibril·lació ventricular; per això, és vital que els desfibril·ladors automàtics estiguin tan accessibles com sigui possible. Barcelona és l’única ciutat europea que actualment té cardioprotegits tots els seus mercats municipals. Per aquestes instal·lacions transiten 65 milions de persones cada any.

Tots els mercats municipals de Barcelona disposen de desfibril·ladors automàtics instal·lats per Barcelona Salut

El doctor Lluís Donoso, president de la Fundació Barcelona Salut, recorda que la malaltia cardiovascular persisteix com la principal causa de mort a Europa, amb més de quatre milions de morts a l’any, i té major incidència en dones. Segons les últimes dades disponibles (2017), la malaltia cardiovascular va ser la responsable de més de 130.000 defuncions a Espanya, de les quals gairebé 23.000 es van produir a Catalunya. La mort sobtada, a més, pot afectar qualsevol persona, a qualsevol edat.

Suport de l’Obra Social “la Caixa”

El projecte científic “Barcelona, ciutat cardioprotegida” compta amb el suport de l’Obra Social “la Caixa”, la col·laboració de Philips (un dels primers proveïdors mundials de tecnologia sanitària), i amb la implicació de l’administració local, el Departament de Salut de la Generalitat, el SEM i diferents col·lectius professionals, entre ells el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i l’Associació de Farmàcies de Barcelona.

Barcelona Salut, institució privada sense ànim de lucre, és una fundació constituïda amb la finalitat de millorar la prevenció en l’àmbit de la salut a través de la promoció d’hàbits de vida saludables. Compta amb un Comitè Científic integrat per reconeguts metges, científics i investigadors i amb un Consell Econòmic del qual formen part destacades empreses i organitzacions que subscriuen i donen suport els objectius de l’entitat.