El passat 25 de març es va instal·lar un modern desfibril·lador portàtil a la duana de la Farga de Moles, pas fronterer entre Espanya i Andorra, per atendre qualsevol episodi cardíac dels viatgers que diàriament transiten per aquest punt en un total de 12.000 vehicles lleugers i 350 vehicles pesats. El desfibril·lador es va ubicar a l’edifici de la Duana sota supervisió dels agents de la Guàrdia Civil de resguard fiscal que actuen en aquest emplaçament. L’acte de presentació d’aquesta iniciativa va estar presidit per l’alcalde de Valls de Valira, municipi al qual pertany la Farga de Moles, el general en cap de la 7a Zona de la Guàrdia Civil, la delegada de l’Agència Tributària a Lleida, l’ambaixador de Espanya a Andorra i el Dr. Jaime del Barrio, membre fundador de Barcelona Salut.

A aquest acte van assistir representants de Policia Nacional, Mossos d’Esquadra i altres autoritats andorranes i espanyoles. En la seva intervenció el representant de la Fundació Barcelona Salut, entitat que lidera aquest projecte de cardioprotecció, ha insistit que la malaltia cardiovascular persisteix com la principal causa de mort en el continent europeu amb més de 4 milions de morts a l’any, i el seu impacte és encara més gran en dones que en homes. En 2017, últimes dades disponibles, les malalties d’origen cardíac van causar 130.000 defuncions a Espanya, de les quals 23.000 van succeir a Catalunya. Per la seva banda, el general en cap de la Guàrdia Civil a Catalunya va celebrar aquesta iniciativa que s’uneix a la presentada el gener passat a la frontera de la Jonquera, on es van instal·lar 2 desfibril·ladors automàtics en la Duana i en el lloc fronterer sota supervisió de Guàrdia Civil i Policia Nacional, respectivament.