• El Mercat municipal de Felip II, al barri de la Sagrera, ja té instal·lat un desfibril·lador
  • S’instal·laran desfibril·ladors intel·ligents en els darrers 22 mercats municipals que encara no en tenien
  • Aquests aparells permeten actuar immediatament en cas de parada càrdio-respiratòria sense necessitat de coneixements específics

Barcelona, 24 d’octubre de 2017. Avui ha tingut lloc la signatura entre la Fundació Barcelona Salut (FBS) i l’Ajuntament per tal de completar la implantació de desfibril·ladors als mercats municipals de Barcelona.

Avui són 18 els mercats que ja compten amb aquests aparells de darrera generació que permeten actuar immediatament en cas que una persona tingui una parada càrdio-respiratòria i que es poden utilitzar sense nocions de reanimació cardíaca. Només cal seguir les instruccions que incorporen.

El Doctor Luis Asmarats, de la Fundació Barcelona Salut (FBS) ha remarcat que “aquests desfibril·ladors són sens dubte els dispositius d’última generació que permeten reanimar a una persona que hagi patit una mort sobtada fins a l’arribada dels serveis d’emergència”. Així, ha volgut animar a tots els ciutadans a que els utilitzin en cas de necessitat ja que són “fàcils d’utilitzar per a qualsevol persona, encara que no disposi dels mínims coneixements sanitaris, sense cap tipus de responsabilitat per al ciutadà que ha fet ús de l’aparell per a reanimar a un afectat”.

L’Obra Social la Caixa col·labora en aquest programa de cardioprotecció dels mercats que es durà a terme entre el 24 d’octubre de 2017 i finals de març de 2018 als mercats municipals relacionats a continuació.

Clot, La Marina, Galvany, Les Corts, Carmel, Ciutat Meridiana, Felip II, Poblenou, Fort Pienc, Lesseps, Sant Gervasi, Sarrià, Tres Torres, Canyelles, La Mercè, Trinitat, Besòs, Abaceria, Sant Antoni, Bon Pastor, Horta, Núria i Sant Andreu.

D’aquesta manera, la ciutat comptarà amb desfibril·ladors en els 39 mercats municipals alimentaris de la ciutat, a més dels Encants Bcn-Fira de Bellcaire. La regidora de Comerç i Mercats, Montserrat Ballarín, ha destacat que “67 milions de persones passen anualment pels mercats de la nostra ciutat i d’aquesta manera estaran més protegides”, explicant que l’objectiu del projecte és clar: “ajudar a salvar vides”.

Des de la Fundació Barcelona Salut (FBS) Luis Asmarats, ha remarcat que “cada any les malalties cardiovasculars són les causants del 45% de morts a Europa i el 35% a la Unió Europea afectant a gairebé 4 milions de persones”.

 

“Barcelona, ciutat Cardio-protegida”

El mes de gener de 2015, els mercats municipals es van sumar al programa “Barcelona, ciutat càrdio-protegida” impulsada per la Fundació Barcelona Salut per prevenir morts sobtades per aturada cardíaca, amb la instal·lació dels primers desfibril·ladors automàtics.

En conjunt, els mercats que ja compten amb aquests aparells són Barceloneta, Vall d’Hebron, Hostafrancs, Estrella, Montserrat, Ninot, Sagrada Família, Sant Martí, Boqueria, Santa Caterina, Sants, Encants Bcn-Fira de Bellcaire, Concepció, Guineueta, Guinardó, Provençals, Llibertat i Felip II.

El programa “Barcelona, ciutat càrdio-protegida” es va presentar al mes de març a l’Ajuntament per tal de convertir Barcelona en la primera gran ciutat del món amb càrdio-protecció integral, en el marc d’un estudi científic impulsat per la Fundació Barcelona Salut.

Aquest programa va començar amb la instal·lació de desfibril·ladors a 100 farmàcies de la ciutat i a finals d’agost es va posar en marxa també la càrdio-protecció de quatre estacions de la Línia 1 del metro, en una prova pilot. En aquests mesos, els desfibril·ladors d’ús públic distribuïts en aquestes ubicacions ja s’han fet servir en diversos episodis cardíacs.

Actuació ràpida, dins dels 10 minuts posteriors a l’atac de cor

Les malalties cardiovasculars causen el 30% de la mortalitat total al món i constitueixen un problema de salut pública de primer ordre, amb incidència en persones de qualsevol edat i condició. Segons dades oficials, l’any 2012 es van comptabilitzar 3.420 morts sobtades a Catalunya, xifra 16 vegades superior a la de morts en accidents de trànsit. A banda de la prevenció i la difusió d’hàbits saludables, una manera eficaç d’evitar-les és la disseminació de desfibril·ladors en espais públics, que puguin ser utilitzats dins dels 10 minuts posteriors a la crisi cardíaca, que són decisius.

D’esquerra a dreta, doctor Lluís Asmarats, vicepresident de la Fundació Barcelona Salut; regidora de Comerç de l’Ajuntament de Barcelona, Montserrat Ballarí i, el representant de l’Obra Social La Caixa, Javier García Hornos.