Els investigadors, entre ells el Dr. Ramon Brugada, membre fundador de Barcelona Salut, han identificat un nou mecanisme que regula un gen implicat en el batec

nvestigadors de la Universitat de Girona han desenvolupat un estudi que ha detectat noves causes de les arrítmies cardíaques. La recerca del Grup de Genètica Cardiovascular de la UdG, que s’ha publicat a la revista Journal of Molecular and Cellular Cardiology, ha identificat un nou mecanisme de regulació d’un gen implicat en el batec sincronitzat del cor.

El cor batega gràcies a un impuls elèctric que s’inicia quan els ions de sodi travessen la membrana de les cèl·lules del múscul cardíac. El procés està regulat pels canals de sodi, unes proteïnes que permeten el pas de ions entre l’exterior i l’interior de la cel·lula. Quan el funcionament dels canals queda alterat, pot afectar el batec sincronitzat del cor i causar arrítmies.

El treball, desenvolupat en el marc d’un projecte finançat amb fons europeus i de la UdG, ha permès identificar un nou mecanisme de regulació del gen que conté la informació necessària perquè es formi el canal de sodi, el gen SCN5A. Han conclòs que hi ha una proteïna -la GATA4, essencial per a la formació d’un cor sa- que activa els nivells d’expressió d’aquest gen.

Així, els resultats de l’estudi, liderat per la investigadora Sara Pagans i el Dr. Ramon Brugada, fundador de Barcelona Salut i actual cap de cardiología de l’Hospital Trueta de Girona, apunten que quan no es disposa de prou proteïna o quan les mutacions genètiques dificulten que es pugui unir a l’ADN, els nivells del canal de sodi s’alteren, fet que pot donar lloc a arrítmies cardíaques. L’estudi, difós per Barcelona Salut, ha contribuït a identificar noves causes i dianes terapèutiques i obre la porta a trobar noves solucions per a les patologies cardíaques.

L’article és part del treball de la tesi doctoral de la investigadora en formació Anna Tarradas, i hi han participat els membres del Grup de Genètica Cardiovascular, Sara Pagans, Ramon Brugada, Mel·lina Pinsach-Abuin, Oriol Llorà-Batlle i Alexandra Pérez-Serra, a més d’investigadors de la Universitat de San Diego, l’hospital Clínic, la Universitat de Jena (Alemanya), i la Universitat de Hull (Regne Unit).