arpmalaltiescardiovascu-1Els pacients amb malalties cardiovasculars demanen poder tenir un paper actiu en el sistema de salut. Girona va acollir el passat 23 i 24 de setembre, la segona edició del congrés organitzat per l’associació Cardioalianza, que està especialment destinat als malalts però que també compta amb la presència de professionals i representants del Ministeri de Sanitat, l’administració autonòmica i la local. Aquest esdeveniment s’emmarca en el Dia Mundial del Cor, que se celebra el 29 de setembre.

El cardiòleg Ramon Brugada, membre fundador de Barcelona Salut i impulsor d’aquest congrés, va recordar que les malalties cardiovasculars són un conjunt de patologies que van des de la cardiopatia coronària fins a la insuficiència cardíaca, la trombosi venosa profunda o l’embòlia pulmonar. 
L’any 2014, tres de cada deu morts registrades a Espanya van ser degudes a una malaltia cardiovascular, segons un informe de l’Institut Nacional d’Estadística. D’aquesta manera, la mortalitat per aquest tipus de malalties se situa per davant del càncer.

Amb més de 100.000 morts anuals, aquest grup de molèsties representa més la primera causa d’hospitalització, xifra superior al de l’àmbit de l’obstetrícia.