Dos mercats més inauguren l’any nou, cardioprotegits

El mercat de Ciutat Meridiana i el de Poblenou seran els pròxims mercats que estaran cardioprotegits en el marc de la campanya “Mercats de Barcelona, cardioprotegits”, una iniciativa conjunta de Fundació Barcelona Salut i l’Obra Social “la Caixa”.

El pròxim dia 9 (Poblenou) i l’11 (Ciutat Meridiana) s’instal·laran els aparells de cardioprotecció que està permetent que els 39 mercats municipals de Barcelona estiguin dotats d’aquests aparells intel·ligents per actuar en cas de necessitat. A finals de març de 2018 tots els mercats de la ciutat disposaran ja de desfibril·ladors a les seves instal·lacions. Des de la regidoria de Mercats, s’avalua que són “67 milions de persones les que passen anualment pels mercats de la ciutat i d’aquesta manera estaran més protegides, perseguint un objectiu clar: ajudar a salvar vides”.
Aquests aparells permeten actuar immediatament en cas de parada càrdio-respiratòria sense necessitat de coneixements específics per part de qui els utilitzi, només cal seguir les instruccions acústiques i lluminoses que emet l’aparell.

Les xifres

Només 1 de cada 20 persones sobreviu a la PCR (parada càrdio-respiratòria) fora de l’àmbit sanitari. És per això que és tant important que quan es produeixi, el primer que s’ha de fer és buscar un desfibril·lador i trucar a emergències mediques. Cada minut que ens retardem en aplicar la descàrrega, la oportunitat de supervivència de l’afectat es redueix entre un 10 i 15%.

La campanya ‘Mucho que ver’ ajuda als barcelonins a comprendre com veuen el seu entorn les persones amb cataractes

  • L’objectiu de la iniciativa, posada en marxa per Alcon i Fundació Barcelona Salut en col·laboració amb la Sociedad Española de Cirugía Implanto-Refractiva (SECOIR) i l’Institut Municipal de Mercats, és informar i conscienciar a la població sobre les cataractes i la importància del seu correcte diagnòstic i abordatge.

Barcelona, 29 de desembre de 2017.- La campanya ‘Mucho que ver’ (www.genteconvista.com/muchoquever), impulsada per Alcon, Fundació Barcelona Salut i la Sociedad Española de Cirugía Implanto-Refractiva, per informar i conscienciar a la població sobre la cataracta, ha arribat avui a Barcelona i ha permès a centenars de barcelonins veure com perceben el seu entorn les persones que pateixen aquesta patologia. La cataracta, l’opacitat del cristal·lí de l’ull deguda a l’envelliment o a una lesió, és la principal causa de ceguesa evitable a tot el món.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és sensibilitzar a la població sobre l’impacte que tenen les cataractes en el dia a dia dels pacients que pateixen aquesta malaltia, així com oferir informació útil per a les persones que poden ser susceptibles de patir la patologia i als seus cuidadors, ajudant-los a identificar els símptomes i conscienciant-los sobre la importància d’un diagnòstic precoç i un correcte abordatge de la mateixa.

Per a això, la campanya ‘Mucho que ver’ -en col·laboració amb l’Institut Municipal de Mercats de l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Barcelona Salut, que treballa en la promoció d’hàbits de vida saludable- ha visitat diferents mercats de la Ciutat Comtal. L’acció principal s’ha desenvolupat al Mercat de Sants, on s’han modificat diferents cartells i espais del mercat, per emular com els veurien aquelles persones que pateixen la malaltia. Així mateix, s’ha invitat als clients del mercat a participar en un ‘joc’ i cercar pistes, en les que s’enumeraven els principals efectes de la cataracta sobre la visió, mentre que, a través de la parada de la cataracta, creada ad hoc, s’ha donat informació d’interès sobre les cataractes.

Paral·lelament, als mercats de Santa Caterina, Les Tres Torres, el Ninot, la Llibertat, la Concepció, Galvany i Sarrià, s’ha habilitat un punt d’informació per donar a conèixer les característiques i símptomes principals de la malaltia.

La campanya ‘Mucho que ver’ neix després de que l’estudi realitzat per Alcon sota el mateix nom revelés que existeix encara un ampli desconeixement per part de la població sobre les cataractes. En concret, un 80% de la població coneix poc o gens la malaltia*.

Principals conclusions de l’estudi ‘Mucho que ver’

Segons l’estudi, 1 de cada 3 espanyols no sap que les cataractes són una malaltia lligada al procés natural d’envelliment, mentre que prop d’1 de cada 5 creu que es possible prevenir l’aparició de la patologia. Tan sols un 47% reconeix més d’un símptoma de les cataractes, sent la visió borrosa el més reconegut (76%), seguit per la dificultat de veure correctament per la nit (34%), l’aparició d’halos al voltant de les llums (23%) i una percepció deteriorada dels colors (21%).

En relació al tractament, un 16 % encara creu que existeix una alternativa a la cirurgia, quan l’única forma de corregir actualment les cataractes actualment és el procediment quirúrgic. D’altra banda, només un 51% sap que existeix la possibilitat de tractar defectes refractius com l’astigmatisme o la presbícia durant l’operació de cataractes, el que podria permetre una total independència de les ulleres o de les lents de contacte després de la cirurgia. En relació a les experiències recollides en pacients operats de cataractes, un 84% destaca que la intervenció ha millorat la seva qualitat de vida, un 88% assenyala que es tracta d’una operació senzilla i un 79% considera que la recuperació va ser més ràpida del que s’esperaven.

Aleix Prat a Diario Médico

Aleix Prat, jove investigador de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer de Barcelona és cap de servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Clínic de Barcelona i també, membre fundador de Barcelona Salut. En una entrevista a Diario Médico parla sobre les noves teràpies en el càncer de mama i noves estratègies a seguir que ell mateix ja està provant.

El mercat municipal del Carmel ja està cardioprotegit


Dins el marc del projecte científic “Mercats de Barcelona, cardioprotegits” s’ha sumat una instal·lació més a la llista de mercats municipals que ja disposen de desfibril·lador.

El programa que s’està duent a terme actualment és una iniciativa conjunta de Fundació Barcelona Salut i l’Obra Social “la Caixa”, que permetrà que els 39 mercats municipals de Barcelona estiguin equipats d’aquests aparells intel·ligents.
Fins el moment, més d’una vintena dels mercats ja compten amb aquests aparells de darrera generació que permeten actuar immediatament en cas que una persona tingui una parada càrdio-respiratòria i que es poden utilitzar sense nocions de reanimació cardíaca. Només cal seguir les instruccions acústiques i lluminoses que emet l’aparell. S’aconsella que s’instal·li en zones de pas i de fàcil visibilitat perquè quan es requereix de la seva utilització no hi ha temps per perdre. Per cada minut que es retarda l’aplicació de la descàrrega, la oportunitat de supervivència es redueix entre un 10 i 15%.

Cal tenir en compte que els 39 mercats alimentaris de Barcelona reben més de 60 milions de persones l’any i hi treballen directament unes 7.500 persones.


D’esquerra a dreta: Jordi Domingo i David Buendia, representants de CaixaBank; Frederic Olivella, president de l’Associació de Paradistes; Josep Campos, director Mercat del Carmel.

Francisco Carmona i el futur de la ginecologia

En el marc de la reunió científica trimestral que celebra Barcelona Salut en aquesta ocasió a Caves Codorniu, el protagonista del tercer trimestre del 2017 ha estat el doctor Carmona, cap de ginecologia de l’Hospital Clínic de Barcelona.

El ponent va voler centrar-se en les innovacions de l’especialitat i en com estan abordant des de l’àmbit científic els canvis sociològics que s’estan produint a la societat, com ara que l’esperança de vida augmenta i les conseqüències que es generen a nivell de salut. Va fer esment que Espanya és el país més envellit del món la qual cosa es relaciona directament amb la freqüència a l’alta de malalties causades per l’envelliment de la població. Gràcies a la investigació constant en ginecologia i obstetrícia, s’estan trobant i provant nous mètodes en cirurgia, màquines més robotitzades que ajuden en diferents intervencions, noves tècniques en reparació de teixits o innovacions en fertilitat com la vitrificació d’òvuls, entre d’altres. L’objectiu final de l’especialitat és oferir vida als anys.

Darrera reunió de l’any del Consell Mèdic i Econòmic de Barcelona Salut, amb l’assistència de la ministra de Sanitat

Caves Codorniu va acollir el passat 14 de desembre la darrera reunió de l’any dels Consells Mèdic i Econòmic de la Fundació Barcelona Salut encapçalats, respectivament, pel doctor Josep Brugada i pel senyor Jordi Ramentol. Amb aquesta ocasió, es va comptar amb l’assistència de la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat a qui acompanyava el secretari general del Ministeri, Javier Castrodeza, entre d’altres autoritats.

Aquesta reunió, que té caràcter trimestral, serveix per determinar els diferents projectes en les àrees de divulgació i recerca que porta a terme l’entitat. La ministra va felicitar Barcelona Salut per la gran tasca que desenvolupa en l’àmbit de la cardioprotecció d’espais públics, exemple que vol estendre a altres territoris per tal d’aconseguir que el projecte científic “Espanya, territori cardioprotegit” sigui una realitat en els propers anys.

En aquesta reunió van assistir-hi la pràctica totalitat dels membres fundadors de la Fundació Barcelona Salut així com una nodrida representació del sector empresarial de la sanitat, principalment màxims representants de laboratoris farmacèutics, empreses de tecnologia i asseguradores mediques.

La presidenta de Caves Codorniu, Mar Raventós, va ser l’amfitriona de l’acte i va compartir amb els assistents aquesta vetllada científica.

Els mercats de Gavà, espais cardioprotegits

Cristina González, directora comercial de CaixaBank de Barcelona-província; Doctor Brugada, president Fundació Barcelona Salut; Raquel Sánchez, alcaldessa de Gavà.

Gavà és un dels primers municipis barcelonins que incorpora aparells desfibril·ladors als mercats municipals per prevenir la mort sobtada.

Els dos mercats municipals de Gavà, Mercagavà i el Mercat del Centre, tenen instal·lats ja un desfibril·lador portàtil de darrera generació gràcies a una iniciativa impulsada per la Fundació Barcelona Salut, l’Ajuntament de Gavà, la Diputació de Barcelona, i que compta amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, i el president de la Fundació Barcelona Salut, el Dr. Josep Brugada, i la directora comercial de CaixaBank de Barcelona-província, Cristina González, han visitat aquest matí el Mercat del Centre, on s’ha fet una demostració pràctica del funcionament de l’aparell.

En el projecte “Gavà, mercats cardioprotegits”, els desfibril·ladors s’han instal·lat en llocs de màxima visibilitat i accessibilitat per tal de cardioprotegir tota l’àrea comercial i rodalies. Els dos mercats cardioprotegits comptabilitzen un total de 36 parades: 19 d’interiors i 8 d’exteriors a Mercagavà (2.080 m2 de superfície comercial) i 9 parades interiors al Mercat del Centre (460 m2 de superfície comercial), pels quals passen anualment més de 400.000 persones.

D’aquesta manera, Gavà es converteix en una de les primeres localitats de Catalunya amb els seus mercats dotats d’aquests dispositius a l’abast de qualsevol persona davant d’una necessitat terapèutica. L’alcaldessa Raquel Sánchez, s’ha manifestat molt satisfeta d’aquest projecte “que dóna continuïtat a la instal·lació de desfibril·ladors a equipaments esportius i culturals, a l’Ajuntament i a la Comissaria de la Policia Municipal que va anar acompanyada de la formació necessària a treballadors/es municipals i agents perquè ho puguin fer servir d’una manera més segura si bé aquests aparells els pot fer servir tothom, ja que són molt senzills i mai faran mal a la persona que pateix l’aturada cardíaca”. Aquesta formació que s’ha fet extensiva a paradistes dels mercats municipals de la ciutat. Sánchez també ha destacat la importància “de prendre consciència que amb petits gestos i amb una mínima instal·lació es poden salvar moltes vides. La xifra de víctimes per mort sobtada és dinou vegades superior a les d’accidents de trànsit, si bé sobre la sinistralitat hi ha molta més sensibilització i campanyes”.

“Gavà, mercats cardioprotegits” s’emmarca dins del projecte científic “Barcelona, territori cardioprotegit”, que es va iniciar fa tres anys a la ciutat de Barcelona. Compta amb el suport del Departament de Salut de la Generalitat, el SEM i diferents col·lectius professionals, entre ells el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i l’Associació de Farmàcies de Barcelona. Darrerament la Fundació Barcelona Salut ha signat un acord amb la Diputació de Barcelona per estendre la cardioprotecció a tots els mercats municipals de la província amb el suport de l’Obra Social “la Caixa”.

Segons el doctor Brugada “aquesta és una cursa de molt llarg recorregut que vam iniciar fa anys per intentar que el nostre sigui un país cardioprotegit i per tal de conscienciar la ciutadania i sobretot els poders públics perquè se sumin a aquesta causa, com ha fet l’Ajuntament de Gavà que suma aquests desfibril·ladors als 10 que ja tenia instal·lats. Els mercats municipals són llocs on passa molta gent i per tant adequats per tenir un desfibril·lador. Si l’heu de fer servir, veureu com la satisfacció de salvar una vida no té preu. I això passa si tenim un país preparat i una gent motivada”.

Cristina González, en nom de CaixaBank, ha explicat que el projecte “Mercats cardioprotegits” “encaixa perfectament amb els valors tant de CaixaBank com de l’Obra Social La Caixa que és contribuir a millorar la societat entre tots i retornar a la societat allò que ens aporta. A més, som partidaris en col·laborar amb els ajuntaments a fomentar la promoció dels mercats municipals i el seu desenvolupament. I instal·lar aquests desfibril·ladors ens assegura que cardioprotegim no només uns equipaments molt transitats sinó també les àrees que els envolten”.


El mercat municipal de Galvany, cardioprotegit

El passat dimarts 5 de desembre, es va instal·lar un desfibril·lador al mercat municipal de Galvany dins el marc del projecte científic “Mercats de Barcelona, cardioprotegits”.

El programa que s’està duent a terme actualment és una iniciativa conjunta de Fundació Barcelona Salut i l’Obra Social “la Caixa”, que permetrà que els 39 mercats municipals de Barcelona estiguin equipats d’aquests aparells intel·ligents.

Fins el moment, 20 dels mercats ja compten amb aquests aparells de darrera generació que permeten actuar immediatament en cas que una persona tingui una parada càrdio-respiratòria i que es poden utilitzar sense nocions de reanimació cardíaca. Només cal seguir les instruccions acústiques i lluminoses que emet l’aparell. S’aconsella que s’instal·li en zones de pas i de fàcil visibilitat perquè quan es requereix de la seva utilització no hi ha temps per perdre. Per cada minut que es retarda l’aplicació de la descàrrega, la oportunitat de supervivència es redueix entre un 10 i 15%.

Cal tenir en compte que els 39 mercats alimentaris de Barcelona reben més de 60 milions de persones l’any i hi treballen directament unes 7.500 persones.

El mercat municipal de Marina, cardioprotegit

En el marc del projecte científic “Mercats de Barcelona, cardioprotegits” s’ha sumat un mercat més al gran nombre d’instal·lacions públiques que ja estan dotades d’un desfibril·lador.

El programa que s’està duent a terme actualment és una iniciativa conjunta de Fundació Barcelona Salut i l’Obra Social “la Caixa”, que permetrà que els 39 mercats municipals de Barcelona estiguin equipats d’aquests aparells intel·ligents per actuar en cas de necessitat.

Els desfibril·ladors que s’estan instal·lant permeten actuar immediatament en cas de parada càrdio-respiratòria sense necessitat de coneixements específics per part de qui els utilitzi, només cal seguir les instruccions acústiques i lluminoses que emet l’aparell. S’aconsella que s’instal·li en zones de pas i de fàcil visibilitat perquè quan es requereix de la seva utilització no hi ha temps per perdre. Per cada minut que es retarda l’aplicació de la descàrrega, la oportunitat de supervivència es redueix entre un 10 i 15%.

El mercat municipal del Clot ja compta amb un desfibril·lador

El passat dia 21 de novembre es va dur a terme la instal·lació del nou aparell de cardioprotecció al mercat municipal del Clot en el marc de la campanya “Mercats de Barcelona, cardioprotegits”, una iniciativa conjunta de Fundació Barcelona Salut i l’Obra Social “la Caixa”.

Aquest programa permetrà que els 39 mercats municipals de Barcelona estiguin dotats d’aquests aparells intel·ligents per actuar en cas de necessitat, i serà a finals de març de 2018 quan tots els mercats de la ciutat disposin ja de desfibril·ladors a les seves instal·lacions. Des de la regidoria de Mercats, s’avalua que són “67 milions de persones les que passen anualment pels mercats de la ciutat i d’aquesta manera estaran més protegides, perseguint un objectiu clar: ajudar a salvar vides”.

Aquests aparells permeten actuar immediatament en cas de parada càrdio-respiratòria sense necessitat de coneixements específics per part de qui els utilitzi, només cal seguir les instruccions acústiques i lluminoses que emet l’aparell.

Les xifres

Només 1 de cada 20 persones sobreviu a la PCR (parada càrdio-respiratòria) fora de l’àmbit sanitari. És per això que és tant important que quan es produeixi, el primer que s’ha de fer és buscar un desfibril·lador i trucar a emergències mediques. Cada minut que ens retardem en aplicar la descàrrega, la oportunitat de supervivència de l’afectat es redueix entre un 10 i 15%.

(D’esquerra a dreta) David Buendia, director Àrea Negoci Clot-Congrés; representant de l’Obra Social “la Caixa; president de l’Associació de paradistes del Mercat del Clot; Francesc Vila, director de Mercat del Clot.

Página 1 de 14

© 2014 Fundación Barcelona Salud · Política de cookies

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información. ACEPTAR

Aviso de cookies