Un fàrmac experimental obre una esperança contra el síndrome de Rett

El síndrome de Rett, la segona causa de discapacitat intel·lectual més freqüent en dones, després del síndrome de Down, podria tractar-se amb un fàrmac experimental que evita la inflamació del cervell i que ofereix per primer cop una via d’esperança per frenar la progressió de la malaltia.
Segons una investigació liderada per Manel Esteller, membre fundador de Barcelona Salut i investigador de l’Institut Idibell de Bellvitge, el fàrmac redueix els símptomes i allarga un 30% la vida en ratolins afectats per la versió murina de la malaltia. Els resultats, presentats ahir a la revista Cell Reports, mostren com el fàrmac rescata les neurones d’un estat de letargia i restaura la seva capacitat de formar connexions. “Es com si les neurones estiguessin adormides; hem vist que és possible despertar-les”, declara Esteller.

L’investigador adverteix que el fàrmac, anomenat SB216763, no està autoritzat per ús humà, sinó per a fins de recerca. “encara no podem dir que tinguem un tractament pel síndrome de Rett”, adverteix. “Hauria que realitzar assaigs clínics per confirmar l’eficàcia i la seguretat d’aquesta estratègia terapèutica”.

El medicament redueix la inflamació cerebral i restaura la capacitat de les neurones de formar connexions.

Una possibilitat alternativa seria recórrer a fàrmacs que actuen igual que l’estudiat per Esteller i receptar-los acollint-se a la normativa d’ús compassiu de medicaments. Cap d’aquests fàrmacs, que actuen inhibint l’enzim GSK3B, està aprovat encara en cap país. Però diverses companyies els estan desenvolupant i tenen assaigs clínics en curs per utilitzar-los contra la diabetis tipus 2 i contra l’Alzheimer.

La malaltia de Rett, descrita en 1966, afecta a una de cada 10.000 nenes. En 1999 es va descobrir que es deu en gairebé tots els casos a mutacions del gen MECP2, que es troba en el cromosoma X. Això explica que no afecti a nens, doncs moren abans de néixer.

“La ciencia de la salud” se emitirá de forma semanal a partir del domingo 6 de mayo

El programa “La ciencia de la salud” producido por RTVE en base a una idea original de Barcelona Salud se emitirá de forma semanal a partir de este domingo a las 12h en La 2, para pasar posteriormente a La 1 de TVE. Este proyecto que se inició a finales del pasado año y del que se han rodado 13 capítulos dedicados a las 13 patologías más prevalentes en la sociedad española, tiene como finalidad extender el mejor conocimiento de la salud entre los ciudadanos y divulgar los preceptos de prevención y hábitos de vida saludables. Gran parte de los médicos e investigadores vinculados a nuestra entidad han sido protagonistas de los sucesivos programas que tendrán, a partir de septiembre, continuidad con otros 13 episodios en los que se podrá profundizar en las principales enfermedades, terapias y soluciones farmacológicas y de imagen.

El president de Barcelona Salut, Josep Brugada, protagonista del programa de TVE “Noms Propis”

El doctor Josep Brugada, cardiòleg, exdirector de l’Hospital Clínic de Barcelona i un dels referents mundials en la mort sobtada, va ser protagonista del programa que emet TVE sota el títol de “Noms Propis” que presenta la periodista Anna Cler i que s’emet els dimarts a les 20:30h. Durant 30 minuts, un personatge de relleu de l’àmbit científic, cultural, esportiu o polític, explica les seves experiències professionals i personals en aquest espai que preten descubrir quelcom més dels personatges entrevistats. L’espai s’enregistra als estudis de TVE a Sant Cugat del Vallès i ha comptabilitzat fins ara 17 noms propis d’actualitat. A l’entrevista amb el Dr. Brugada es va analitzar la importància del projecte de cardioprotecció pública que lidera la Fundació Barcelona Salut, el fet de que aquesta malaltia cardiaca multipliqui per 20 les defuncions que produeixen els accidents de trànsit, així com la importància de tenir control del risc cardiovascular mitjançant una dieta equilibrada, exercici regular i evitar el tabac i moderar el consum d’alcohol.

Els mercats de Vilafranca ja estan cardioprotegits

Vilafranca del Penedés és altra localitat que s’ha sumat al projecte “Mercats de Barcelona cardioprotegits”, una iniciativa impulsada per la Fundació Barcelona Salut, la Diputació de Barcelona i que compta amb la col·laboració de l’Obra Social la Caixa. El passat dijous van quedar cardioprotegits els dos mercats de la capital del Penedés amb un acte que va comptar amb la presència del primer tinent d’alcalde de la localitat, Joan Manel Monfort, el president de l’Associació de Paradistes, Josep Blasi i de Jordi Sabe en representació de la Obra Social de la primera entitat financera del país. Fins aquest moment han estat 60 mercats de la província de Barcelona que tenen instalats desfibril·ladors de darrera generació.

J. Blasi, J. Sabe i J. M. Monfort.

Esplugues, segona ciutat de Catalunya amb les farmàcies cardioprotegides

En una iniciativa impulsada per la Fundació Barcelona Salut

Esplugues, 18 d’abril 2018.- Les farmàcies d’Esplugues de Llobregat incorporen desfibril·ladors portàtils de darrera generació en el marc del projecte científic “Catalunya, territori cardioprotegit”. Esplugues és la segona ciutat de Catalunya amb les seves farmàcies cardioprotegides, en una iniciativa impulsada per la Fundació Barcelona Salut, l’Ajuntament d’Esplugues i l’Associació de Farmàcies de Barcelona, i que compta amb la col·laboració de laboratoris Ferrer.
Aquesta cardioprotecció es farà en dos fases, la primera presentada ahir i inclou un total de 7 farmàcies de les 13 que compta el municipi. Al final d’aquest any, totes les farmàcies estaran dotades de desfibril·lador.
Aquest acte, celebrat al saló de plens de l’Ajuntament d’Esplugues, va ser presidit per l’alcaldessa Pilar Díaz acompanyada del sotsdelegat del Govern d’España a Barcelona Emilio Ablanedo, el doctor Josep Brugada – president de la Fundació Barcelona Salut, entitat impulsora de l’acte –, el Jordi Ramentol – conseller delegat de Ferrer i president del Consell Econòmic de la Fundació Barcelona Salut –, i el Antoni Torres – president de l’AFB a Catalunya –.

Proximitat i accessibilitat de les farmàcies, factors clau

La mort sobtada cardíaca, que a Catalunya va provocar més de 3.000 defuncions en 2017, pot afectar a qualsevol persona i de manera imprevista. La primera hora des de l’aparició dels símptomes ve precedida per la pèrdua brusca de consciència. Es disposen d’un màxim de 10 minuts per actuar i intentar salvar la vida de la persona i d’aquí la importància vital de que el desfibril·lador es trobi tan accessible com sigui possible. La mort sobtada multiplica per 16 les defuncions a conseqüència del trànsit.
El desfibril·lador automàtic és un dispositiu que només actua en cas de necessitat i pot ser utilitzat per qualsevol persona, tot i que manqui dels elementals coneixements sanitaris, doncs actua només en cas de fibril·lació ventricular.
Amb quatre milions de defuncions cada any a Europa, la malaltia cardiovascular persisteix com la principal causa de mort al continent i el seu impacte és encara major en les dones que als homes. Al 2016, la malaltia cardiovascular va causar 124.197 defuncions a Espanya i 21.034 a Catalunya.

 

Un desfibrilador de Fundació Barcelona Salut salva una nueva vida en Barcelona

Farmacia Albareda Pérez, donde está instalado el desfibrilador que se usó el pasado viernes.

Un cliente de un bar próximo a una farmacia sufrió el pasado viernes una parada cardiorespiratoria

El pasado viernes un desfibrilador de Barcelona Salut instalado en la farmacia Albareda Pérez de la calle Industria, número 206 de Barcelona, salvó una nueva vida, en este caso de un ciudadano de mediana edad que se encontraba en una cafetería muy próxima a la farmacia.

Tras sufrir una parada cardiorespiratoria, un empleado del establecimiento se desplazó a la farmacia para retirar el desfibrilador y entregárselo a una enfermera, también clienta de dicha cafetería, que aplicó una descarga con la que consiguió reanimar al ciudadano.

Pocos minutos después, una ambulancia del SEM trasladó el enfermo al hospital de la Creu Roja, próximo al lugar del suceso.

Con esta actuación se contabiliza un total de 16 vidas salvadas en los últimos dos años en la Ciudad Condal, gracias a la acción de los desfibriladores que la Fundació Barcelona Salut tiene instalados en farmacias, mercados municipales, estaciones de TMB, etc.

Abaceria, nou mercat cardioprotegit

Seguint el projecte de cardioprotecció dels mercats municipals a Barcelona, el dia 3 d’abril es va fer la instal·lació  dels desfibril·ladors a l’interior del Mercat de l’Abaceria (Travessera de Gràcia, 186). A l’acte van assistir el director del mercat Miguel A. de la Fuente, representants dels paradistes d’aquest centre Montse Jaumà, Isabel Ampolla y Judith Llaurado, així com de l’Obra Social La Caixa, Alexis Pérez, que col·labora amb aquesta iniciativa pionera a Espanya. Els desfibril·ladors instal·lats són dispositius de darrera generació i màxima fiabilitat desenvolupats per la multinacional holandesa Philips, principal proveïdor mundial de tecnologia sanitària.

 

Cardiòlegs del Trueta implanten amb èxit el primer desfibril·lador sense cables

Aquests dispositius es col·loquen de manera menys invasiva i tenen una bateria més llarga que els convencionals

Professionals del servei de Cardiologia de l’hospital Josep Trueta de Girona, que dirigeix el doctor Ramon Brugada, fundador de Barcelona Salut, han implantat amb èxit el primer desfibril·lador sense cables, un dispositiu subcutani indicat per a persones que pateixen arítmies ventriculars, potencialment mortals, que poden ser degudes a infarts, patologies hereditàries o congènites, o a altres cardiopaties. Amb aquests nous dispositius que es col·loquen sota de la pell, les complicacions relacionades amb la manipulació dels cables de la connexió amb el cor a través de les venes s’eviten i això permet el tractament de les arrítmies en pacients amb difícil accés vascular.

En general, els desfibril·ladors són aparells que detecten les arrítmies i les tracten mitjançant una descàrrega elèctrica que aconsegueix recuperar el ritme del cor. Els desfibril·ladors convencionals consten d’un generador d’energia elèctrica que es posa a sota de la clavícula del pacient, mitjançant una incisió lateral propera a l’aixella.

El generador està connectat a un cable que ha d’introduir-se fins al cor a través d’una vena. Si el pacient que porta el desfibril·lador pateix una arrítmia, el dispositiu fa una descàrrega elèctrica que aconsegueix restablir el ritme cardíac, i axií retorna la freqüència normal, evitant la mort del pacient.

La col·locació del desfibril·lador automàtic implantable (DAI) subcutani es fa amb una tècnica menys invasiva que la utilitzada en els desfibril·ladors convencionals. Encara que el funcionament és similar, el desfibril·lador subcutani s’implanta sense necessitat d’haver d’accedir al sistema vascular i no es necessita accedir als ventricles del cor per monitorar el ritme cardíac.

Els nous dispositius es col·loquen a sota de la pell, a l’estèrnum, i com que no es toquen el cor ni els vasos sanguinis, la intervenció és més senzilla i no necessita haver de ser guiada per radiologia, indiquen des de l’hospital de Girona.
A més, són més fàcils d’extreure, una qüestió important, ja que s’han de substituir quan s’acaba la bateria del dispositiu, i la durada, d’uns deu anys, és més llarga que la dels dispositius convencionals.

Segons les estimacions del centre, la nova Unitat d’Arrítmies, que es va posar en marxa a finals del 2017, posarà cada any uns 120 desfibril·ladors a pacients gironins, dels quals una vintenta podrien ser subcutanis.

I és que els pacients joves amb arrítmies que poden esdevenir mortals -normalment pacients amb una insuficiència cardíaca molt avançada, cardiopatia isquèmica o malalties cardíaques genètiques- són els principals candidats a rebre aquest tipus de dispositiu.

El motiu és que, en tenir una bateria de més durada que els convencionals, els aparells subcutanis els estalviaran intervencions quirúrgiques de recanvi en un futur.

Seguiment per telemedicina

Els desfibril·ladors, tant els convencionals i els subcutanis, permeten el control remot dels pacients, de manera que els evita haver de traslladar-se a l’hospital cada poc temps per fer-ne un seguiment.

Els pacients són inclosos en un programa de monitoratge remot, amb què se’ls lliura un aparell comunicador que permet enviar de forma contínua la informació per via telefònica des de casa seva fins al centre, on el personal de la Unitat d’Arrítmies la revisa i l’avalua.

D’aquesta manera, es pot fer un seguiment remot de l’estat del pacient, detectar si s’ha produït alguna arrítmia, i, fins i tot, detectar el consum de les bateries del desfibril·lador.

El mateix pacient pot enviar la informació a través del dispositiu de telemedicina, una opció que li aporta un alt nivell de seguretat i tranquil·litat, tant a ell mateix com al seu entorn, recorden des del centre de referència de les comarques gironines.

La depresió i l’ansietat augmenten en un 30% el risc cardiovascular

La recerca, impulsada per l’Idibgi i l’Idiap Jordi Gol, treballa amb una mostra de 4.000 participants

Un estudi impulsat per investigadors gironins aprofundirà en la relació entre la depressió i l’augment del risc cardiovascular. Investigadors de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi), impulsat pel doctor Ramon Brugada, membre fundador de la Fundació Barcelona Salut, l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (Idiap Jordi Gol) i la Fundació Institut Mar d’Investigacions Mèdiques (Imim) acaben d’engegar un projecte de recerca liderat pel doctor Josep Garre-Olmo, investigador de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) i de l’Idibgi, que té com a objectiu principal determinar el grau d’associació de diversos factors de risc cardiovascular amb la incidència de malalties cardiovascular depenent de la presència o absència de diversos trastorns afectius com la depressió en la població general.

Concretament, el projecte es proposa aprofitar l’existència del Registre Gironí del Cor, el Regicor, que està focalitzat en les malalties cardiovasculars a les comarques gironines per afegir-hi una línia de recerca en trastorns afectius.

Com a objectius secundaris, l’estudi que ara comença també vol proporcionar dades poblacionals sobre la incidència, persistència i remissió de diversos trastorns afectius així com determinar-ne el risc associat depenent de diverses variables clíniques i sociodemogràfiques.

L’estudi, finançat amb 45.700 euros d’una beca competitiva del Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut 2016-2020 impulsat pel Departament de Salut, es farà sobre una mostra representativa de la població general de 4.000 participants i preveu donar a conèixer els primers resultats a partir del primer trimestre de 2020.

Estratègies preventives

Tot i que l’activitat física regular i el manteniment d’una dieta saludable són probablement les formes més importants per prevenir la malaltia cardiovascular, l’estat de salut mental pot proporcionar una estratègia preventiva addicional contra el risc de les malalties cardivuasculars.

Aquest coneixement hauria de servir de punt de partida per ampliar la recerca en aquest àmbit perquè, en darrer terme, es puguin desenvolupar estratègies preventives i terapèutiques que disminueixin el risc de malalties cardivuasculars dels pacients amb trastorns afectius.

I és que trastorns com la depressió generen una gran càrrega tant als pacients com a les famílies i a la societat en general. D’acord amb les estimacions de la Organització Mundial de la Salut la depressió es convertirà en la segona causa de pèrdua d’anys de vida ajustats per discapacitat.

Per la seva banda, les malalties cardiovasculars són la primera causa de mortalitat i de despesa de recursos sanitaris i socials a nivell global. Per fer-hi front, les principals estratègies de prevenció són la promoció d’estils de vida saludables, com l’activitat física regular i una dieta variada.

Tenint en compte l’associació entre depressió i malalties cardiovasculars, des d’una perspectiva poblacional, l’atenció a la salut mental hauria d’esdevenir també una estratègia de prevenció addicional per fer front a les patologies del sistema circulatori.

Així mateix, des de la perspectiva de l’atenció sanitària específica per als pacients amb trastorns afectius, el control del seu risc cardiovascular també hauria de ser un element molt important a tenir en compte, recorden els impulsors de l’estudi.

El mercat d’Horta, cardioprotegit.

Ahir el mercat d’Horta, ubicat al carrer Tajo número 75, es va cardioprotegir en el marc del conveni entre l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Barcelona Salut. A aquest acte van assistir el Sr. Miguel Suárez i el Sr. José Carlos Lobon de l’Obra Social la Caixa, el Sr. Vicens Bailón i la Sra. Silvia Hidalgo de l’Associació de paradistes. Els desfibril·ladors instal·lats són dispositius de darrera generació i máxima fiabilitat desenvolupats per la multinacional holandesa Philips, principal proveïdor mundial de tecnologia sanitària.

Página 1 de 16

© 2014 Fundación Barcelona Salud · Política de cookies

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información. ACEPTAR

Aviso de cookies